Popis
Študent telefonicky alebo emailom osloví vybrané zariadenie sociálnych služieb v pôsobnosti NSK.
Ich zoznam je k dispozícii je tu: https://www.unsk.sk/zobraz/sekciu/zariadenia-socialnych-sluzieb-v-zriadovatelskej-posobnosti-nsk
V prípade, že vybrané zariadenie nemá voľnú kapacitu na prax v stravovacej prevádzke kontaktuje koordinátora praxe, ktorí osloví NSK s výberom náhradného zariadenia s možnosťou absolvovania praxe študentov. Po výbere zariadenia študentom koordinátor praxe zaregistruje organizátora praxe na stránke a študent bude môcť spraviť svoju registráciu na prax.
Pracovná náplň:
1. aktívne získavanie vedomostí a zručností počas výroby pokrmov
· zásady a postupy pri výrobe pokrmov: nákup, príjem, skladovanie, hrubá a čistá príprava, tepelná úprava, porciovanie a servírovanie pokrmov, výdaj a preprava pokrmov rešpektujúc najnovšie trendy (technologické vybavenie prevádzky a využívanie technológií pri príprave a výdaji pokrmov, kontrola kvality potravín a pokrmov, odber vzoriek a pod.)
· zásady a postupy pri výrobe ostatných výrobkov v oblasti gastronómie
Nutričné aspekty výroby pokrmov
· používanie nových technológií vo vzťahu k zachovaniu nutričnej hodnoty potravín a pokrmov, práca s nutričnými softvérmi, normovanie pokrmov, tvorba jedálnych a nápojových lístkov; tvorba menu, receptov, receptúr, cenové kalkulácie a pod.
2. aktívne získavanie vedomostí a zručností v oblasti hygieny a sanitácie
– dispozičné riešenie prevádzky – umiestnenie budovy a infraštruktúra, priestorové usporiadanie a vnútorné členenie
– prevádzková hygiena: úprava povrchov vnútorných priestorov, vetranie, osvetlenie, zariadenia a materiály, zásobovanie pitnou vodou, kanalizácia a systém manipulácie s odpadmi, zdravotechnika a pod.
– osobná hygiena
– analýza rizík pri výrobe, príprave, výdaji a preprave pokrmov, ako aj ostatných produktov v oblasti gastronómie
– sanitácia: čistenie, dezinfekcia, deratizácia, dezinsekcia
– vedenie dokumentácie a záznamy